Karabük Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından “Mevlânâ’da Merhamet Eğitimi” başlıklı konferans düzenlendi. Konferansta Sivas Cumhuriyet Üniversitesinden Prof. Dr. Kadir Özköse’nin konuşmacı olarak yer aldı.
Karabük Üniversitesi 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Kapanşahin, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sema Noyan, İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Halim Gül, Personel Daire Başkanı Kemal Özeken, Genel Sekreter Yardımcısı Ali Balkis, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Etkinlikte Mevlânâ’nın öğretilerindeki merhamet anlayışı ve bu anlayışın günümüz insan ilişkilerindeki önemi ele alındı.
Konferans öncesi KBÜMEDYA ekibine konuşan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Tasavvuf Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Özköse, “Mevlana'nın insanı neden muhatap aldığını, insanın inşa sanatını, insana sahip çıkmanın gerekliliği üzerinde durmaya çalışacağım. İnsan mı? O zaman onun ihmal edilmemesi, ezilmemesi, hakkının zayi edilmemesi ve her bakımından insanlık makamına, şerefine layık bir kimliğe dönüştürülmesi gerekiyor. Ben konuşmamda insanlık hazinesine sahip çıkan, değerlerimizin başında gelen bir isim olarak Mevlana'nın insan analizine, insan kimliğine, insan-ı kamil dediğimiz yetkin insanın, kozmik insanın ve de insanlık cevherine sahip çıkmanın gereğine dikkat çekmeye çalışacağız, bilhassa 7 öğüdü çerçevesinde” dedi.
Konferansta Prof. Dr. Kadir Özköse, Mevlânâ’nın eserleri ve fikirleri üzerinden merhamet eğitiminin bireysel ve toplumsal etkilerini vurguladı.
Konferansın kapanışında Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesinden Arş. Gör. Hazar Ertürk tarafından dinleyicilere ney dinletisi sunularak Mevlânâ’nın ruhani dünyasına dair eşsiz bir atmosfer oluşturuldu.
Program teşekkür belgelerinin verilmesi ile sona erdi.