Alt Manşet

TABİAT KARABÜK PROJESİNDE TESCİLLİ ÜRÜNLERLE GELECEĞE YATIRIM

TABİAT KARABÜK Projesiyle Karabük'ün ve bölgenin ekonomisine katkı sağlanması hedeflemektedir.

Abone Ol

Karabük Valisi Mustafa Yavuz'un talimatlarıyla Karabük Valiliği himayelerinde başlatılan TABİAT KARABÜK Projesi, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimini artırmayı, kırsal alanlarda yaşayan vatandaşların gelir elde etmesini desteklemeyi, kırsal turizmi geliştirmeyi, kırsaldan göç hızını yavaşlatmayı ve katma değerli ürünlerle Karabük'ün ve bölgenin ekonomisine katkı sağlanması hedeflemektedir.

Valilik koordinasyonunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışmalarıyla yürütülen Projede, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alan Safran başta olmak üzere; karabuğday, aronya, hünnap, adaçayı, kekik, melisa ve sumak gibi tıbbi ve aromatik bitkiler belirlenmiştir. Proje ile işlenmeyen tarım arazilerinin değerlendirilerek, yerel üreticilerin desteklenmesi, eğitimlerle yetiştiricilerin bilgi sahibi yapılması ve tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

2023 sonunda hazırlanan Projerin 2024 hedefleri kapsamında, örnek olarak;

  • • Safran üretimi 104 dekara ulaşmış olup, 2026 yılı sonuna kadar 130 dekara çıkarılması hedeflenmektedir.
  • • Karabuğday üretimi 375 dekara ulaşmış olup, 400 dekara çıkarılması planlanmaktadır.
  • • Aronya üretimi 92 dekara çıkarılmış ve 2026 hedefi 150 dekar olarak belirlenmiştir.

Proje kapsamında belirlenerek üretimi yapılacak veya desteklenecek tüm tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili 2024 ve sonraki yıllara ait hedefler üreticiler ile birlikte belirlenerek çalışmaları devam etmektedir.

Vali Mustafa Yavuz projenin bir yıllık uygulanması sonucunda yapmış olduğu değerlendirmede; “TABİAT KARABÜK Projesi ile kırsal kalkınmayı destekleyerek çiftçilerimize yeni gelir kaynakları sağlamayı hedefliyoruz. Bu proje sayesinde hem tarım arazilerimizi değerlendiriyor hem de İlimizde katma değerli ürünlerin üretimini artırmayı hedefliyoruz. Belirlediğimiz hedeflere hızla ilerliyoruz. Amacımız, Karabük’ü tıbbi ve aromatik bitkilerin üreriminde marka bir şehir haline getirirken, kırsaldaki vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırmaktır. Proje kapsamında bir taraftan kırsal turizmi geliştirirken diğer taraftan kırsaldan şehirlere göç hızını yavaşlatmayı hedefliyoruz. Ayrıca Proje kapsamında Herbaryum Müzesini Karabükümüze kazandırmayı hedefliyoruz. Yaklaşık bir önce hazırlıklarına başladığımız Projemizde belirlemiş olduğumuz birçok hedefimize ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Vakit önümüzdeki yılların hedeflerini belirleme ve yapılacak yeni çalışmaları hazırlayarak uygulamaya koyma vaktidir. Proje kapsamında gayret gösteren çalışma arkadaşlarıma ve üreticilerimize teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.