Alt Manşet

"YÖRÜK KÖYÜ: MÜZE KÖYÜN TURİZME AÇILAN KAPISI" ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

“Yörük Köyü: Müze Köyün Turizme Açılan Kapısı” projesi kapsamında bir çalıştayı gerçekleştirildi.

Abone Ol

Safranbolu Yörük Köyü’nün doğal ve kültürel zenginliklerinin korunarak sürdürülebilir turizme kazandırılması amacıyla düzenlenen “Yörük Köyü:Müze Köyün Turizme Açılan Kapısı” projesi kapsamında bir çalıştay gerçekleştirildi.

Karabük Valiliği koordinasyonunda; İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hayata geçirilen çalıştay, Yörük Seniha Burhanettin Şanlık Köy Konağı’nda yapıldı.

Yörük Köyü’nün ekoturizm potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla düzenlenen çalıştaya; Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Karabük Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Ustaoğlu, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şerafettin Kelleci, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Mehmet Çetinkaya, İl ve İlçe Müdürleri, akademisyenler, Yörük Köyü Muhtarı Reşit Recepoğlu, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve Yörük Köyü halkı katıldı.

Vali Mustafa Yavuz, çalıştayda yaptığı kısa açıklamada, Yörük Köyü’nün sadece bir turizm destinasyonu olmanın ötesine geçmesi gerektiğini vurguladı. "İçinde bulunduğumuz alanın her köşesinde turizmi hissediyoruz. Bu yıl, Safranbolu’nun UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girişinin 30. yılını kutlayacağız.

Safranbolu’nun Tarihi Çarşısı gibi sivil mimarinin en iyi örneklerini barındıran köylerimizi de koruyarak bu destinasyonları markalaştırmalıyız. Bu çalıştay, gelecekteki yol haritamızın temelini oluşturacak. İlimizin turizm değerlerini hep birlikte çalışarak ilimize, bölgemize ve ülkemize sunmalıyız. Hadrianopolis Antik Kenti’nde yürüttüğümüz ören yeri çalışmalarında sona yaklaşıyoruz. Ayrıca, Avrupa’da korunması gereken 100 sıcak noktadan biri olan Yenice Ormanları'nın tanıtım çalışmalarını da sürdürüyoruz. Katılımcılardan beklentimiz, Yörük Köyü’nü konuşurken Safranbolu’yu ve Karabük’ü de değerlendirmek. Çalıştay sonuçlarına göre yeni eylem planları belirlemeliyiz. Yörük Köyü’nü Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü’nün En İyi Turizm Köyleri Programı'na başvurumuzu yaptık. Başvurumuz değerlendiriliyor. İnşallah olumlu bir sonuç alırız. Böylece farkındalık daha da artmış olacaktır. Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen tüm arkadaşlarımıza, misafirperverliklerinden dolayı Yörük Köyü Muhtarımız ve tüm köy halkına teşekkür ediyorum. Çalıştayın hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Konuşmaların ardından, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Mehmet Çetinkaya projenin içeriğini ve amaçlarını anlatan bir sunum yaptı. Daha sonra, Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Türker, Yörük Köyü'nün tarihini, mevcut turizm potansiyelini ve alternatif turizm olanaklarını içeren bir sunum gerçekleştirdi.

Çalıştayda, Yörük Köyü’nün turizm altyapısının geliştirilmesi, doğal ve kültürel mirasın korunması, köydeki ekoturizm faaliyetlerinin artırılmasına yönelik stratejiler ele alındı. Ayrıca, köydeki ekonomik kalkınmayı desteklemek amacıyla yerel halkın sürece katılımı ve sürdürülebilir turizm projeleri için atılacak adımlar değerlendirildi.

Çalıştayın ardından, Vali Yavuz; Yörük Köyü’nde bulunan sanatçı Erhan Başaran ile köy halkı ve esnafını ziyaret ederek bir süre sohbet etti. Kendilerine çalışmalarında başarılar dileyen Valimiz, Yörük Köyü’nün kültürel zenginliklerinin korunması ve bu değerlerin turizme kazandırılması konusunda vatandaşlarımız ve esnafla fikir alışverişinde bulundu.